Budapest – 2017. július 18.

A budapesti előadásnak a Válaszkész Szülők Egyesülete (www.valaszkeszszulok.hu) adott helyet a zuglói Civil Házban. Köszönöm Dobiné Olasz-Papp Nórának a szervezést.

Nagyon sokan jöttek el, igazi kihívásnak éreztem a hangommal is megtölteni a termet.

A legtöbben a tejallergiával és a laktóz-intoleranciával kapcsolatban jöttek oda hozzám beszélgetni.

Amennyiben az anyatejes, tápszeres táplálás időtartama alatt tapasztalunk erre a két állapotra utaló jelet, érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot a gyermek háziorvosával.

Laktóz-intolerancia esetében a laktáz enzim pótlása már csecsemőkorban indokolt lehet az anyatej saját laktóztartalma miatt, ami független az elfogyasztott tejtermékektől. Az előtej lefejésével is csökkenthető a gyermek laktáz terhelése. Diagnosztizálni H2 kilégzéses teszttel lehet, melyről a területileg illetékes gasztroenterológiai szakrendelésen adnak bővebb információt.

A tejfehérje allergiát diagnosztizálni leghatékonyabban 6-8 héten át tartott, hibamentes diétát követő dokumentált visszaterheléssel lehet. Amennyiben az első 6 hónap alatt bebizonyosodik az allergia megléte, úgy a következő terhelés 1 éves korban esedékes szakorvosi (allergológus vagy gasztroenterológus) felügyelete mellett.

Amennyiben azonban nincs okunk feltételezni, hogy a gyermek laktóz-intoleranciában vagy tejfehérje-allergiában szenved, és a családban sincs olyan, aki ezzel a problémával élne, úgy nyers tejen kívül bátran adjuk a tejtermékeket a gyermeknek.

Néhányan úgy gondolják, hogy a tejtermékek közül a laktózmentesek egészségesebbek, ezért a hozzátáplálás során ezt adják a gyermeknek. Ezzel azonban laktóz-intoleranciát idézhetnek elő, mert a laktáz enzim termelődése a laktóz terheléssel indul meg.