Gyöngyös – 2017. július 12.

A júliusi előadás sorozatomat Gyöngyösön indítottam el, ahol a helyi Baba-Mama Klub látott vendégül a Kolorbár Kulturális Mulatóban.

A helyszínen érdeklődő és BLW-t már gyakorló anyukákkal beszélgettem, illetve két nagymama is jött támogatni kis csapatunkat, így első kézből hallgathattuk meg az előző generáció hozzátáplálási gyakorlatát, az akkori anyai kérdéseket, és rájuk adott válaszokat.

A most gyakorló anyák is hasonló bizonytalanságokat élnek meg: vajon jól fejlődik a gyermekem? Elég neki az anyatej? Meddig elég az anyatej? Hogy álljak neki ennek az egész hozzátáplálási témának?

Szüleink, nagyszüleink generációját biztosítanunk kell arról, hogy ők akkor és ott a rendelkezésre álló információk, támogatói környezet javaslatai alapján a legjobb döntést igyekeztek meghozni, még akkor is, ha ezek a döntések mai szemmel, mai tudással már helytelennek, időnként károsnak tűnnek.

Az, hogy mi a BLW-t választjuk, az nem kritikája az ő csecsemőgondozásuknak, hanem a mai a rendelkezésre álló információk, támogatói környezet alapján az a döntés, amit mi hozunk a legjobbat akarva gyermekeinknek.

A másik nagy témakör a szezonális, helyi alapanyagok feldolgozása, tartósítása volt. Átbeszéltük, hogy a savanyítás, az aszalás megfelelő módszer arra, hogy a téli alapanyag hiányban hozzátáplálást kezdő anyukák felkészüljenek, ellenben kerüljük a magas hozzáadott cukortartalommal vagy tartósító szerrel járó módszereket.

Szóba került a gyümölcsök fagyasztásának lehetősége, azonban több, BLW-t gyakorló anyuka megerősítette a saját tapasztalatomat: a felengedett gyümölcsöt nem eszik a babák.