Hozzátáplálás módszertanára tett ajánlás – WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2001. decemberi ajánlása a hozzátáplálás módszertanáról az alábbi linkről tölthető le:

www.who.int/…/Complementary_Feeding.pdf

„Improving complementary feeding requires attention to foods as well as to feeding behaviour of caregivers. Infants and young children need assistance that is appropriate for their age and developmental needs to ensure that they consume adequate amounts of complementary food. This is called responsive feeding. Critical dimensions of responsive feeding are:

1. feeding with a balance between giving assistance and encouraging self-feeding, as appropriate to the child’s level of development;
2. feeding with positive verbal encouragement, without verbal or physical coercion;
3. feeding with age-appropriate and culturally appropriate
eating utensils;
4. feeding in response to early hunger cues;
5. feeding in a protected and comfortable environment;
6. feeding by an individual with whom the child has a positive emotional relationship and who is aware of and sensitive to the individual child’s characteristics, including changes in physical and emotional state.”

A hozzátáplálás során nemcsak az étel, hanem a gondozó viselkedése is fontos. A gyermekeknek szükségük van az életkoruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő segítségre, hogy biztosak lehessünk, megfelelő mennyiséget fogyasztanak szilárd ételekből. Ezt válaszkész hozzátáplálásnak nevezzük. A válaszkész hozzátáplálás kritikus területei:

1. megtalálni az egyensúlyt az etetés és az önálló evésre való bátorítás között (fejlettségi szintjüknek megfelelően)
2. szavakkal bátorítani a gyermeket kerülve a nyomásgyakorlást
3. a kulturális környezetnek és életkornak megfelelő evőeszköz használat
4. a korai éhségjelek észlelése
5. biztonságos és kényelmes környezet
6. olyan személy részvétele az etetésben, akihez a gyermeket pozitív érzelmi kapcsolat fűzi, és aki képes észrevenni és reagálni a gyermek egyedi fejlődésére, ide értve a fizikai és érzelmi változásokat is.

*Megjegyzés: Kanadában a válaszkész hozzátáplálás az érvényben lévő ajánlás