Hozzátáplálás módszertanára tett ajánlás – ESPGHAN

Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) 2017. januári ajánlása a hozzátáplálás módszertanáról az alábbi oldalon olvasható:

journals.lww.com/…/Complementary_Feeding_…

„Foods should be of an appropriate texture and consistency for the infant’s developmental stage, ensuring timely progression to finger-foods and self-feeding. Prolonged use of pureed foods should be discouraged and infants should be eating lumpy foods by 8 to 10 months at the latest. By 12 months, infants should drink mainly from a cup or training cup rather than a bottle.”

Az ételek állagának és formájának meg kell felelnie a gyermek érettségi fokának, bátorítva a falatkás táplálkozás és az önálló evés folyamatos fejlődését. A pürék hosszútávú használta nem ajánlott, pürésített ételt legkésőbb 8-10 hónapos korukig egyenek a babák. 12 hónapos korra a babák pohárból vagy gyakorló pohárból igyanak cumisüveg helyett.

„Parents should be encouraged to respond to their infant’s hunger and satiety queues and to avoid feeding to comfort or as a reward.”

A szülőket támogatni kell abban, hogy gyermekük éhségére és jóllakottságára reagáljanak, és hogy kerüljék az ételek megnyugtatás vagy jutalmazás célú használatát.