Glutén bevezetése

Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) 2016. január 6-i ajánlása a glutén bevezetéséről az alábbi linkről tölthető le:

https://www.espghan.org/knowledge-center/…/2016_Gluten_Introduction_and_the_Risk_of_Coeliac_Disease

1. A glutén bevezetése javasolt időpontja:
„Gluten can be introduced into the infant’s diet between the ages of 4 and 12 completed months. The age of gluten introduction in infants in this age range does not seem to influence the absolute risk of developing CDA or CD during childhood.”
Azaz:
A glutént betöltött 4 hós és betöltött 12 hós között javasolt bevezetni. A bevezetés időpontja és a későbbiekben diagnosztizált cöliákia között nem mutatható ki kockázati összefüggés.

2. A glutén bevezetésének módja:
„No recommendation can be made regarding the type of gluten
to be used at introduction.”
Azaz:
Nincs ajánlás arra, hogy milyen típusú gluténforrással vezetjük be a glutént.

3. Ajánlott mennyiség a glutén bevezetésére:
„Neither the optimal amounts of gluten to be introduced at
weaning nor the effects of different wheat preparations on the
risks of developing CD and CDA have been established.”
Azaz:
Se hozzátáplálás során adott glutén mennyisége, se a gluténforrás elkészítésének módja, illetve későbbiekben diagnosztizált cöliákia között nem mutatható ki kockázati összefüggés.
Kiegészítésként azt javasolja az ESPGHAN, hogy a bevezetés első hónapjában kerüljük a túlzott glutén bevitelt.